Chatbotları ChatGPT ile buluşturmanın en iyi yolu: Voiceflow

Umut Karlıklı
Le Chatbot - Conversational UX Design
5 min readJul 14, 2023

--

ChatGPT çıktı çıkalı chatbot geliştiricilerinin tek bir derdi var; chatbot tasarımlarına LLM yani büyük dil modeline sahip yapay zekâ katmak.

Peki bunu nasıl yapabiliriz? En olası ve bilinen yolu GPT gibi API kaynaklarından yararlanarak bir chatbot geliştirmek. Eğer benim gibi işin bir yandan deneyimini tasarlıyorsanız, bir tasarım platformu üzerinde akışlar ve diyaloglar oluşturma derdindeyseniz, üstelik kodlarla aranız çok yoksa, bu yolu eleyebilirsiniz. Tüm bu engelleri aşsanız bile düzgün bir sohbetin ortasında yapay zekânın saçmalaması, eksik ya da yanlış cevap vermesi riskiyle baş başa kalacaksınız. Hele asistanı bir kurum için tasarlıyorsanız, mevzu kurumsal itibarın masada olduğu bir Rus ruletine dönecektir.

Dolayısıyla sadece diyalog tasarlayabileceğiniz ve içerisine yapay zekâ serpiştirebileceğiniz bir araç işinize yaramaz. Esas size gereken diyalog tasarlarken ve içerisine yapay zekâ serpiştirirken tüm süreci size ve markanıza zarar vermeyecek şekilde kurgulayan bir teknoloji. İyi haber, ihtiyacınız olan çözümleri sunan bir platform var, adı da Voiceflow.

Nedir peki bu Voiceflow? Hem metin hem de sesli asistanlar için akış tasarlayabileceğiniz, tasarladığınız akışı prototipleştirip test edebileceğiniz, her şey yolunda giderse de istediğiniz platform üzerinde asistanınızı yayına alabileceğiniz bir sanal asistan geliştirme aracı. Size tasvir ettiğim haliyle bile dört dörtlük bir araçken, Voiceflow Mayıs ayında yeni bir özelliğini açıkladı: ChatGPT AI Builder.

ChatGPT AI Builder akla ilk geldiği şekliyle sadece sanal asistanın ChatGPT teknolojisini kullanarak cevap vermesini sağlayan bir yenilik değil. Voiceflow aşina olduğumuz ChatGPT teknolojisini almış ve sanki bu teknolojiyi kullanarak tasarımı ve deneyimi nasıl daha iyi hale getiririm diye kafa yormuş. Sonuç olarak ChatGPT platformun tek bir yerinde değil; Büyük dil modelinin yardımcı olacağına inanılan üç farklı işlevde kullanılmış.

Cevabın yapay zekâ tarafında oluşturulması: Response AI

Voiceflow’un sunduğu en “beklenen” çözüm bu heralde; cevabın ChatGPT ile verilmesi. Peki ama yazının başında da değindiğim gibi Voiceflow bu kötü fikri neden sistemine dahil etti? Sorunun cevabı Response AI özelliğinin ele alınış şeklinde.

ChatGPT ile sohbet ederken süreç kabaca şu şekilde ilerliyor: Siz bir şeyler yazıyorsunuz, generative AI jargonuyla konuşacak olursak sufle(prompt) veriyorsunuz; NLP algoritmaları suflenizi anlamlandırıp cevaplandırıyor. Bazen sorunsuzca çıktı veren bu kara kutu bazen saçmalıyor. Yanlış ve hatta yalan konuşuyor. Olası problemleri önleyici (Örn: Sadece doğru cevap ver) yönergelerle sufleleri kaleme alarak sorunların çoğu bertaraf edilebiliyor ama kullanıcılarınızdan bunu beklemek hem tüm kullanıcı deneyimi teamüllerine aykırı hem de gerçekçi değil.

Aynı talep bambaşka deneyim. Farkı oluşturansa prompt’ların farklı tasarlanması.

Voiceflow’un bu noktada ürettiği yaratıcı çözüm ise son derece basit ama bir o kadar etkili: ChatGPT’yi “yola koyacak” suflelerin tasarımcı tarafından yazılması. Kullanıcıyla hangi tonda konuşulacağı, cevabın hangi bilgileri içermesi gerektiği, mesajın uzunluğu ya da kullanılabilecek emojilere kadar yanıtın verilme tarzıyla ilgili yönlendirmeler GPT’ye “anlatılabiliyor”.

ChatGPT’nin sadece bizim bilgilerimizden faydalanarak cevap vermesi: Knowledge Base

İşe ilk başladığımız dönemde, çok sevdiğimiz bir müşterimiz şu öneride bulunmuştu: “FAQ botu için tüm soruları teker teker kaleme almayın; verin tüm bilgileri chatbota, yapay zekâ otomatik cevapları oluştursun.”

Biz bu naif öneriyi duyunca çok gülmüş ve bunun mümkün olamayacağını anlatmıştık. Elbette o gün kendisinin bir vizyoner olduğunu ve geleceği tahmin ettiğini bilemezdik.

Knowledge base tam da müşterimizin anlattığı şekliyle çalışıyor. Tasarımcı sisteme öğretmek istediği bilgileri PDF veya Word dosyasında sisteme yüklüyor. Eğer bilgiler web sitesinden çekilecekse, bu işlem URL adresi üzerinden otomatik olarak da gerçekleşebiliyor. Bilgi tabanının kurulmasından sonra ChatGPT cevap verirken bu verilerden yararlanıyor.

Knowledge base iki çok önemli derde derman oluyor. Öncelikle ChatGPT’nin yanlış bilgi verme ihtimali sıfırlanıyor; yapay zekâ hangi bilgiye ulaşırsa, o bilgiyle ilgili cevap veriyor. İkinci (ve beni en çok etkileyen) özelliği ise FAQbot dediğimiz soru cevaplayan asistanların birkaç dakikada oluşturulmasına imkan tanıması. Cevapları sisteme yükle, nasıl yanıtlaması gerektiğiyle ilgili ince ayar çek ve asistan hazır!

Yapay zekâyla bilgi yönetimi: Set AI

Geleneksel olarak asistan-kullanıcı etkileşimindeki metinler ve akışlar genelde statiktir ancak değişkenler (Örn: Şehir) ve değerlere (Örn: Seçili şehrin hava sıcaklığı) göre metin ve akış farklılık gösterir.

Değişken ve değerleri oluşturan verilerle ilgili bilgiler NLP’ye teker teker tanıtılmalıdır. Bu hem yorucu (Tüm şehir isimlerinin teker teker NLP’ye öğretilmesi) hem de karmaşık (bir rakamın hem hava sıcaklığı hem de plaka numarası olması ve bunların karışmamasının sağlanması) bir işlemdir. Set AI ise tüm meşakkatli süreci alıyor ve işi ChatGPT’ye devrediyor.

Sadece hangi bilginin analiz edileceği değil, verinin nasıl formatlanacağı konusunda da yapay zekâyı yönlendirebilirsiniz.

ChatGPT’nin halihazırda sahip olduğu bilgiler veri türlerinin teker teker tanıtılmasına gerek bırakmadığı gibi standart bir NLP eğitimiyle altından kalkamayacağımız veri özütleme işlemleri ChatGPT sayesinde mümkün hale gelmektedir. Örnek olarak Set AI sayesinde kullanıcıdan gelen soruların duygu durumunu analiz edebilir; duygu türünü birer girdiye dönüştürüp cevabın tonunu duyguya göre değiştirebiliriz. Ya da “birbirine girmemesi için” teker teker istediğimiz rakam içeren bilgileri- doğum tarihi, telefon numarası, TCKN- tek bir seferde sorup; sınıflandırma işini ChatGPT’ye bırakabiliriz.

Cümleyi analiz eden ChatGPT kullanıcının üzgün olduğunu düşündü. Haksız değil.

Gelelim esas soruya: Voiceflow ve ChatGPT AI Builder kimler için?

Bu soruyu yanıtlamadan önce önemli bir bilgi vereyim; Voiceflow’u denemesi bedava! Üstelik ücretsiz versiyonunda tüm yapay zekâ özelliklerini, cüretkar bir kapasiteyle kullanma hakkınız oluyor. Yok “ben sınırsızca kullanmak istiyorum” diyorsanız aylık ücreti 40 Dolar.

Hâl böyleyken Voiceflow kullanmanın önünde herhangi bir engel olduğuna inanmıyorum. Başta sorduğumuz soruya illa cevap vermek gerekirse…

  • ChatGPT’nin sanal asistanlarda nasıl kullanılabileceğini test etmek isteyenler.
  • Sistemin nasıl çalıştığını deneyerek görmeyi arzulayanlar.
  • ChatGPT’li projemiz olsun ama çok da para harcamayayım diyenler.
  • Yapay zekâ, özellikler generative AI üzerine bilimsel çalışma yürütenler.

Son olarak, işin eksi yanları

Yapay zekâ özelliklerinin anlatıldığı dokümantasyon sayfalarının başında kalın kalın şu uyarı bulunuyor: ChatGPT AI Builder daha geliştirme sürecinde, önemli projelerinizde kullanmayın!

Geliştirme sürecini iki şekilde okuyabilirsiniz. ChatGPT ve tüm LLM teknolojileri hâlâ emekleme aşamasında. Dolayısıyla tutarlı ve risksiz bir hizmet almamıza daha var. Bir de işin Voiceflow tarafı var. Tabiri caizse yapay zekâ özelliklerini sisteme adım adım ekliyorlar. Mesela bu knowledge base özelliği haziran ayında yayına alındı. Görsel bileşenlerin içinde ChatGPT ile yanıt üretme gibi doğal olarak beklenen özellikler de şu an için yayında değil. Sözün özü, aklınızdakileri hayata geçirmek için biraz beklemeniz gerekebilir.

Voiceflow uygulamasına buradan ulaşabilirsiniz. Yazdıkların yetmez daha ayrıntılı bilgi istiyorum diyorsanuz, Youtube kanalını ya da dokümantasyon sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

--

--